De gode samtalene når døden 
skal skille oss ad….

Hun vil snakke om hvor vakre georginene er, der de soler seg i all sin prakt.
Georginene hun har plantet ut hver vår og tatt inn hver høst så lenge han kan huske.
Hun vil snakke om de gode øyeblikkene og om hvor heldige de tross alt er.
Hun vil at barna skal huske henne som positiv og glad.En mamma som ikke lot seg knekke,
var sterk og optimistisk.

Han vil snakke om det faktum de begge vet, at hun nok ikke vil se staudene blomstre igjen.
Han vil snakke om de øyeblikkene han ikke skal få dele med henne i fremtiden.
Han vil at de skal snakke om hvordan i alle dager han skal kunne ta seg av døtrene på 12, 14 og 17.
Uten henne…
De har alltid snakket godt sammen. De har ledd sammen, hatt gode, åpne samtaler om alt som har møtt dem, gjennom 21 år som par.
De har hatt små og store utfordringer og stått sammen i gode og onde dager. Fulgt hverandre så nære.
Nå når de vet at døden skal skille dem ad, er de fjernere hverandre enn noen gang.

Hun vil snakke om her og nå, leve i nuet og nyte de gode dagene. Gode dager som dessverre kommer sjeldnere og sjeldnere.
Han vil snakke om fremtiden uten henne. Han føler han trenger hennes hjelp, hennes råd, hennes ønsker for hans og døtrenes fremtid. De to konfirmasjonene som nærmer seg. Alle dagene.
Resten av livet. Som skal være uten henne, uten hans kones og deres mammas raske føtter, støttende ord og kloke beslutninger. 
Han føler sykdommen har kommet mellom dem, fratatt dem kart og kompass og sendt dem ut i ukjent terreng.I hver sin retning.

De er ikke helt unike.
Par som lever med sykdom må ofte finne en ny måte å kommunisere på. Det kan være så vanskelig å finne de rette ordene, stille de spørsmålene som åpner de rommene det er vanskeligst å gå inn i. De utfordringene man hadde før virker nesten meningsløse i forhold til de man nå bør diskutere. Hva har man egentlig behov for å vite, hva tør man å dele?
I et par vil begge rammes når den ene blir syk. Hvordan kan man møte sykdom, og i noen tilfeller døden, sammen som et par? Man takler ofte ting forskjellig og sykdommen kan endre den som er syk, hvordan kan man bevare forholdet når livet blir snudd på hodet?

FuelBox
FuelBox For par som lever med sykdom består av en boks med 176 kort med åpne spørsmål fordelt på åtte kategorier. Den er utviklet med støtte av Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet.
Professor i Psykologi og samlivsterapeut Frode Thuen har bidratt med faglige innspill til innholdet
og har blant annet i A-magasinet anbefalt boksen.

I en boks med 176 spørsmål vil man trolig oppleve at alle spørsmål er like aktuelle. Boksen er laget for å passe par som lever med ulike typer og grader av sykdom.
Noen spørsmål kan være ekstra vonde å gå inn på i akkurat den situasjonen man står i akkurat nå. Man kan legge kort til sides og trekke nytt. Dette er ikke et spill, dette er et verktøy for å få i gang de samtalene som er gode for forholdet. Samtalene kan være vonde, men så viktige. Både for han og henne, men mest av alt for forholdet.

Dersom jeg skulle bli igjen alene,
hvilke råd ville du gi meg?

– Ta georgine-løkene inn om høsten og lagre dem i boden. Plant dem ut igjen når du er sikker på at frosten er ute av jorda. Snakk til dem når de blomstrer og si at de minner deg om meg. Og lær jentene våre det samme.

FuelBox For par som lever med sykdom kan kjøpes hos Kreftomsorgen

Klem fra
Silje Opofte, Kreftomsorg Rogaland

FuelBox Norge