Slektsforskning i nære relasjoner

Min far har drevet med slektsforskning i mange år og har etterhvert god kontroll på både forfedre og formødre. Han er ikke kresen på hvem som får status som slekt og så langt har har hele 2354 personer fått plass i vårt familietre. Her finnes barna til mine søskenbarn, grandtanter og inngifte i alle aldre, for ikke å nevne stebarna til min tippoldemors søster. Selv har jeg, som de fleste andre under tretti år, ikke hatt større interesse for slektsforskning som hobby. Hvorfor skulle jeg det? Jeg kjenner jo dem jeg har rundt meg – det var i alle fall det jeg trodde, frem til jeg selv tok steget inn i slektsforskningsverdenen.


Jeg var bare noen få timer inn i mitt første møte med vårt vidstrakte slektstre før jeg innså hvor lite jeg egentlig visste om egen slekt, familie og detaljene i deres liv. Tenk at tanten min ble født i Canada og at bestemor hadde en søster som aldri fikk vokse opp! Ikke visste jeg at morfar snakket tysk, ei heller at en av mine forfedre vokste opp på barnehjem. Det ble plutselig veldig tydelig for meg hvor dårlig jeg har vært til å spørre mine nærmeste om dem selv og deres liv, og da dypdykket etterhvert kunne avsløre detaljer om mine egne foreldre var det bare å innse to ting:

  1. Slektsforskning er slett ikke så kjedelig som det høres ut.
  2. Jeg må bli mer nysgjerrig på egen familie.

Første steg i riktig retning må selvfølgelig bli å bli enda bedre kjent med dem jeg har aller nærmest og i anledning morsdagen er det kanskje mor som skal være den første jeg vier litt ekstra oppmerksomhet og nysgjerrighet, gjerne over en kopp te eller et bedre måltid. Når alt kommer til alt er vel genuin interesse en av de fineste morsdagsgavene man kan gi?

Vil du også lære mer om din egen mor? I vår digitale FuelBox finner du snakkepakken «Morsdag» med gratis spørsmål, skreddersydd til mor og morsdagen. Disse er perfekte å ta frem under lunsjen med mor eller mens dere nyter et glass vin på cafe. Gir spørsmålene mersmak kan jeg anbefale FuelBox FAMILIE som kommer med spørsmål som skaper gode samtaler med hele familien, år etter år.

– Marie

FuelBox Norge